תהליך גירושין אף פעם אינו פשוט, ומאלץ אותנו להתמודד מחדש עם שאלת כלכלת המשפחה בשוטף לצד גיבוש של תוכנית כלכלית לטווח הארוך. אם אתם עומדים לפני תהליך גירושין או נמצאים בסיומו, זה הזמן לפתוח את המחברות ולבדוק איך אפשר להוציא מעז מתוק: היכן להשקיע את החסכונות, לאן לנתב את ההשקעות, ומהו התקציב החודשי הרצוי שיאפשר לכם להעניק למשפחה את איכות החיים הרצויה והיציבות המתבקשת.
קביעת תקציב חודשי ומזונות
אחת השאלות הבעייתיות ביותר בגיבוש הסכם ה גירושין הם דמי המזונות שנדרשים לספק לכלכלת הילדים. חשוב לזכור כי על תשלום המזונות לייצג סך כל ההוצאות העתידיות בטווח הקצר והארוך, כולל הוצאות בלתי צפויות, כמו שיעורים פרטיים, לימודי נהיגה, חוגים, טיפולי שיניים וכדומה. בסכום המזונות הסופי חשוב לכלול את כל המרכיבים הללו, ולזכור כי ההוצאות על הילדים ממשיכים גם לאחר סוף תקופת המזונות (גיל 18 או 21).
כך לדוגמא, מקרה בבחור שהגיע לפגישת יעוץ בעיצומו של תהליך גירושין, עם דרישה של 4,000 ₪ מזונות מזוגתו בעבור ילדה אחת. סכום המזונות נראה גבוהה בתחילה, ולאחר בירור לעומק אף התברר אף כבלתי אפשרי ביחס למשכורתו הנוכחית. כדי לאפשר המשך של התהליך ופתרון של הבעיה, ישבנו לחשב את תזרים ההוצאות הצפוי, וגיבשנו מחדש הצעה בה יוכל לעמוד. לאחר התהליך חזר הבחור לזוגתו והצליח להגיע להסכמה אודות סכום מזונות ריאלי, בתוספת הסכם על מחיר של חצי מערך הדירה (שהושקע מחדש בבטחה). מהלך זה אפשר למנוע מצב של סכסוך בין בני הזוג, ובסופו של דבר הוכר כנכס בעבור איכות חייה של הילדה. במקרים מסוג זה חשוב לזכור כי קביעת תעריפי מזונות שאינם תואמים את רמת המחייה וההוצאות (של שני הצדדים) עלולים לגרום לחיכוכים, עוגמת נפש ובסופו של דבר אף שבירה של הסכם המזונות. כאשר אנחנו מחשבים באופן מדויק את סך ההוצאות וההכנסות, קל לנו יותר לבסס דרישה זו במסגרת ההסכם, והסיכויים להצלחה עולים.
תוכנית כלכלית חדשה = בטחון
במקרים רבים תהליך הגירושין הוא נקודת מפנה מבחינת האחריות להתנהלות הכלכלית השוטפת במשפחה. אם בעבר רק אחד מהצדדים לקח חלק אקטיבי בניהול העניינים הפיננסים, הרי שעם פירוק החבילה מוצא עצמו הצד השני בתחושה של חוסר אונים וחשש מפני העתיד. דווקא במקרים אלו מומלץ להיעזר ביועץ פיננסי, על מנת לוודא כי הסכם הגירושין הוגן לשני הצדדים, ולהתחיל ללמוד כיצד להתנהל בצורה כלכלית נבונה ומושכלת. גם אם מעולם לא ביקרתם בבנק ולא שמרתם על קשר עם סוכני הביטוח שלכם, זאת ההזדמנות שלכם לקחת את המושכות לידיים, ואולי אף תגלו כי אתם יכולים לנהל את החשבון בצורה רווחית ונבונה יותר מבן\בת זוגכם לעבר.
כך לדוגמא, מקרה באישה שהגיעה לייעוץ בטרם החלה בתהליך גירושין. למרות שעבדה במשרה מלאה והכניסה משכורת ראויה הביתה, העדיפה להפקיד את הניהול השוטף של כלכלת הבית בידי בן הזוג. כאשר עלתה שאלת הגירושין על השולחן מצאה עצמה אובדת עצות וחרדה כלפי העתיד. במהלך הפגישה ניסחנו ביחד דף תזרים הוצאות צפוי (בהתאם לרמת החיים בה הורגלה המשפחה), הוספנו הוצאות עתידיות, דוגמת חגיגות בר מצווה, לימודי נהיגה, נסיעה לפולין (לגדולים), שיעורים פרטיים וכדומה. המשכנו לברור שווי הנכס המשותף, הפרדנו את המשכנתא מהסך הכולל – ולבסוף הגענו לאומדן חלקה בנכס. מכאן הדרך למציאת נכס חליפי ומימון המשכנתא היתה עניין של זמן בלבד: כאשר התמונה הכללית ברורה, ניתן למצוא מקורות מימון חדשים, ולחבר תוכנית כלכלית מאוזנת המבטיחה שקט נפשי. לאחר שנה מיום הייעוץ דיווחה האישה על התנהלות כלכלית מאוזנת ותחושה של בטחון רב בחייה החדשים.
השקעות נבונות לפרק ב'
אחרי שהצלחתם להגיע לעמק השווה בנוגע לחלוקת הרכוש והממון המשותף, תגלו שלפתע נכנסו סכומי כסף גדולים לחשבון, כתוצאה מקניית חצי הנכס על ידי בן\בת הזוג או שחרור חסכונות משותפים. מעמד זה בדרך כלל מפתה מאוד, בגלל הצורך בשבירה של השגרה ופיצוי לאחר תקופה ארוכה של עומס נפשי. דווקא בשלב זה חשוב להרים דגל אדום ולזכור כי סכומי הכסף נחסכו בעמל רב ומיועדים להקל עליכם בהמשך הדרך! למרות הפיתוי להגדיל את המסגרת הכלכלית או לנגוס בסכומי החסכון שהשתחררו, זכרו כי יום הפירעון יגיע, והלחץ הכלכלי שיגרם ילווה אתכם למשך שנים ארוכות. דווקא בנקודה זו יש לכם את האפשרות לעשות שינוי בחייכם: השקעות נבונות, רכישה של נכס להשקעה, וניתוב הסכומים לאפיקי חסכון וביטוח, יכולים להיות מקור לשקט ובטחון שיתרמו לאיכות חייכם. כך במקרה של אישה מבוגרת שהגיעה לייעוץ כלכלי לאחר שהשלימה תהליך גירושין בשלב מאוחר בחייה. לאחר מימושו של ההסכם עמדו לזכותה 500,000 ₪ במזומן, אך ללא דמי מזונות (לילדים שבגרו), תוכנית לפנסיה או נכסים נוספים. במקרה זה בנינו תזרים הוצאות מול הכנסות שהבטיח כי המשפחה לא תדרדר לחובות, שיתפנו גם את הילדים הבוגרים בתהליך – כדי למנוע פגישה בתקציב החודשי, ואת סכום הכסף הגדול הפננו לאפיקי חסכון פנסיוני וביטוחי בריאות (כולל ביטוח סיעודי) לאישה, לצד רכישה של דירה קטנה בסכום של 350,000 ₪. דירה זו שימשה כהשקעה, והכניסה לכלכלת המשפחה את מחצית מעלות שכר הדירה החודשי. בצורה זו הצלחנו לאזן את התקציב, לדאוג גם לימי הזקנה באמצעות שורה של ביטוחי בריאות והפנסיה, ולנצל את הסכום המתקבל כדי לאפשר התקדמות בעתיד. לאחר שנתיים מביצוע התוכנית מכרנו את הדירה בסכום של 550,000 ₪ והשקענו את הכסף מחדש בנכס גדול יותר.
אחרינו המבול
אחד הדברים המאפיינים ביותר תהליך של גירושין היא תחושת המחנק וחוסר הבהירות לגבי עתידנו. דווקא בתקופה זו חשוב לזכור כי התנהלות כלכלית נכונה יכולה להוות מנוף ליציאה מהמשבר, ולסלול בעבורנו עתיד טוב יותר. גם אם קשה להסתכל קדימה, חשוב לזכור כי התזרים הכלכלי הינו כלי ליציאה מהמשבר, ומעניק לנו שליטה מלאה על איכות חיינו. על מנת לאפשר לכם ליהנות מהסכם גירושין הוגן ולנצל את השינויים הכלכליים בכדי להתקדם בחייכם הקפידו להתייעץ עם בעל מקצוע בנושא, וזכרו כי טיפול בבעיות לטווח הקצר יגרום לבעיות גדולות ומסובכות יותר בעתיד. למרות הקושי, תהליך הגירושין יכול להיות גם נקודת מפנה, שתעזור לכם לשקם את הביטחון העצמי, לבנות לעצמכם חיים חדשים, וליהנות מביטחון ושקט רב יותר מבעבר. כל זאת לא יושג ללא ניווט אחראי ומחושב של כלכלת המשפחה, וזאת ההזדמנות לקחת אחריות מלאה בנושא.
קבע\י עוד היום פגישה לגיבוש תוכנית כלכלית נבונה ואחראית עם היועצים של "פלוס" לחצ\י כאן